REZULTATI NATJEČAJA ZA 2009.

 
 

Povjerenstvo u sastavu Ognjen Sviličić, Lukas Nola i Arsen A. Ostojić izabralo je scenarij
"MI NISMO ODAVDE" autora Zorana Zekanovića iz Zadra kao pobjednički scenarij na ovogodišnjem Natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova udruge Ars Septima. Nagrađenom autoru pripada i novčani iznos od 10,000.00 kuna.

Zoran Zekanović
900x1200 (350kB)

 
 
U svom obrazloženju odluke, povjerenstvo navodi:

"Scenarij Zorana Zekanovića "Mi nismo odavde" se kroz klasičnu, linearnu priču o hrvatskim emigrantima bavi univerzalnim problemima ljudi izvan domovine, njihovim traženjem vlastitog identiteta i mjesta u suvremenom društvu. Autoru uspijeva vjerno oslikati dva suprotstavljena svijeta - jedan tuđine, a drugi domovine - i to na jednostavan, nenametljiv način. Posebne kvalitete ovog teksta vide se u iskrenosti pri oslikavanju likova i određenoj dozi poetičnosti koja se provlači kroz čitavu priču."

Na natječaj je ove godine bilo prijavljeno 16 scenarija za dugometražne igrane filmove iz čitave Hrvatske. Dosadašnji uspješni natječaji, uključujući i ovogodišnji, dokazuju potrebu da se nastavi pružati prilika mladim i neafirmiranim autorima koji žele pokazati svoje scenarističko umijeće. Kako je ovo već treća godina da se natječaj organizira na nacionalnoj razini, već se mogu vidjeti i konkretni rezultati, prije svega u pristupu pisanju scenarija i njihovoj većoj razini profesionalnosti. Taj je napredak naročito vidljiv kod pojedinih autora koji su tijekom ovih godina redovito javljali na natječaj. Povjerenstvo također želi istaći kvalitetan izbor tema, jer je očigledno da se mladi i neafirmirani autori okreću svojoj svakodnevnici, te pripovijedaju priče koje se ili tiču njihove generacije ili našeg društva. Povjerenstvo želi potaknuti autore da se nastave baviti takvim temama, kao što želi ohrabriti sve one koji su se do sada prijavljivali da nastave s pisanjem i pošalju nove verzije svojih scenarija ili možda neke nove scenarije s kojima će biti zadovoljniji.

U skladu s dosadašnjim uspješnim rezultatima natječaja, udruga Ars Septima planira krajem ove kalendarske godine objaviti novi natječaj za scenarije dugometražnih igranih filmova, i to za sljedeću, 2010. godinu. O novom natječaju javnost će, kao i do sada, biti pravovremeno obaviještena.
 
 
 

Ars Septima, udruga za promicanje sedme umjetnosti © 2006-2011