Natjecaj za 2009.

REZULTATI NATJEČAJA ZA 2010.

 
 

Povjerenstvo u sastavu Ognjen Sviličić, Lukas Nola i Arsen A. Ostojić, odlučilo je da se ove godine ne dodijeli nagrada za najbolji scenarij.

 

 
 
Kako ove godine ni jedan od prijavljenih scenarija nije u potpunosti zadovoljio kriterije članova povjerenstva, te kako ni jedan od scenarija nije na razini prošlogodišnjih pobjednika (npr. "F20", "Ono što je bitno" ili "Mi nismo odavde") povjerenstvo smatra da se glavna nagrada ne treba dodijeliti, a u cilju zadržavanja razine kvalitete koja se u dosadašnjim natječajima jasno pokazala. Međutim, povjerenstvo želi istaknuti sljedeća tri scenarija, za koje smatra da se ističu među ostalim tekstovima i da posjeduju nedvojbeni potencijal da prerastu u kvalitetne filmske scenarije:

"IZGUBLJENI" autorice Vivien Karlović
"TI SI MALA NADRAPALA" autora Tomislava Šestana
"ALAN" autora Stipe Karabatića

Članovi povjerenstva spremni su se naći s navedenim autorima te im pružiti dramaturške savjete i stručnu analizu njihovih tekstova. Premda dosadašnjih godina povjerenstvo to nije radilo - jer natječaj udruge Ars Septima nije zamišljen kao dramaturška radionica - u ovom slučaju povjerenstvo smatra kako ova vrsta pomoći može biti dragocjena tim autorima, a u cilju stvaranja što boljih scenarija.

Na natječaj je ove godine bilo prijavljeno samo 13 scenarija za dugometražne igrane filmove. Na određeni način recesija se pokazala i u ovom natječaju, smanjenim odazivom kao i nešto smanjenom kvalitetom prijavljenih radova. Ipak, udruga Ars Septima namjerava nastaviti s ovim natječajem za mlade i neafirmirane scenariste, jer se do sada pokazao jako uspješnim.

Važno je istaći kako je pobjednički scenarij iz 2008. godine "Ono što je bitno" autora Filipa Peruzovića snimljen početkom ove godine u produkciji Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba. U filmu glume mnogi poznati hrvatski glumci, među kojima su Ivica Vidović, Urša Raukar, Božidar Boban, Asja Jovanović, Vlatko Dulić, Slavko Juraga i ostali. Realizacija ovog filma je direktni rezultat činjenice da je nagrađen na ovom natječaju, što pokazuje kako je odluka povjerenstva prije dvije godine bila ispravna. To dodatno dokazuje i činjenica da će na ovogodišnjem 57. Festivalu igranog filma u Puli biti predstavljeni isječci iz filma u programu Filmovi u nastanku, i to u subotu, 24. srpnja u 10 sati u pulskom Kinu Valli. Taj program daje uvid u projekte koji se pripremaju za službenu konkurenciju festivala sljedeće godine.

Rezultati poput ovog daju poticaj organizatorima da nastave s natječajem, premda se teška financijska situacija u zemlji direktno reflektira i na financiranje ovog natječaja. Više informacija o novom natječaju, kao do sada, biti će objavljeno koncem ove kalendarske godine.
 
 
 

Ars Septima, udruga za promicanje sedme umjetnosti © 2006-2011