Natjecaj za 2011.

REZULTATI NATJEČAJA ZA 2011.

 
 

Povjerenstvo u sastavu Ognjen Sviličić, Lukas Nola i Arsen A. Ostojić izabralo je scenarij
"RAJ NA ZEMLJI" mlade autorice Vivien Karlović iz Rijeke kao pobjednički scenarij na ovogodišnjem Natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova udruge Ars Septima. Nagrađenoj autorici pripada i novčani iznos od 5,000.00 kuna.

Vivien Karlović
1000x1400 (250kB)

 
 
U svom obrazloženju odluke, povjerenstvo navodi:

"Scenarij Vivien Karlović "Raj na zemlji" bavi se problemima netrpeljivosti i nerazumijevanja u maloj primorskoj sredini kroz jasno ispričanu priču o jednom nasilnom djelu, istrazi koja slijedi i ozbiljnim posljedicama koje čitav događaj ostavlja, kako na sudionike samog događaja, tako i na ostale mještane i goste koji su silom prilika uvučeni u njega. Autorica pokazuje neskriveni senzibilitet za ocrtavanje uvjerljivih i prepoznatljivih likova, kao i za stvaranje autentičnog, "malomišćanskog" ozračja. Pri tome autorica više daje naglasak na emocionalno proživljavanje likova i međuljudske odnose u toj maloj sredini nego na npr. tehnikalije istrage".

Na natječaj je ove godine bilo prijavljeno 7 scenarija za dugometražne igrane filmove iz čitave Hrvatske. Do sada je to najmanji broj prijavljenih scenarija, premda se treba priznati da je većina scenarija bila zavidne kvalitete, profesionalno napisana i sa zanimljivim temama. Ovo je već pet godina kako se natječaj organizira na nacionalnoj razini, a čak deseta kako se natječaj sprovodi u Hrvatskoj, te dosadašnji uspjesi kao i vidljivi napredak u kvaliteti scenarija dokazuju potrebu da se nastavi pružati prilika mladim i neafirmiranim autorima koji žele pokazati svoje scenarističko umijeće.

Pobjednički scenarij iz 2008. godine "Ono što je bitno" autora Filipa Peruzovića je snimljen prošle godine u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, te je ove godine pozvan na Festival igranog filma u Puli. To smatramo značajnim uspjehom, naročito stoga što je za prepoznavanje kvaliteta tog scenarija i njegovu realizaciju presudna bila nagrada koju je dobio na natječaju.

U skladu s dosadašnjom praksom, udruga Ars Septima planira i krajem ove kalendarske godine objaviti novi natječaj za scenarije dugometražnih igranih filmova, i to za sljedeću, 2012. godinu. Ipak, konačna odluka će biti donesena naknadno, kada se sagleda cjelokupna financijska situacija. Nažalost, i udruga Ars Septima dijeli sudbinu mnogih u Hrvatskoj kojima se drastično smanjuju sponzorska sredstava. O novom natječaju javnost će, kao i do sada, biti pravovremeno obaviještena.
 
 
 

Ars Septima, udruga za promicanje sedme umjetnosti © 2006-2011