natjecaj za 2019

REZULTAT NATJEČAJA ZA 2019.

Franjo Janes

 
 

Povjerenstvo za izbor pobjedničkog scenarija odabralo je scenarij Franje Janeša PETLJA kao najbolji scenarij na ovogodišnjem natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova Ars Septima. Nagrađeni autor dobiva i novčanu nagradu u iznosu od 5.000,00 kuna.

Franjo Janeš

 
 
U obrazloženju odluke član povjerenstva Arsen A. Ostojić između ostalog navodi:

Scenarij PETLJA iznimno vješto isprepliće nekoliko suvremenih dramskih radnji, pri tome stvarajući uvjerljive situacije i izgrađujući živopisne likove s kojima se čitatelj lako identificira. Dijalog je tečan i realističan, a dobro odmjereno trajanje i smjenjivanje scena omogućuje čitatelju da ni u jednim trenutku ne osjeti dosadu, već da ga zbivanja na papiru potiču na daljnje čitanje. Scenarij sadrži i određenu društvenu relevantnost, te se dotiče i naše nedavne prošlosti, što samo doprinosi ozbiljnosti teksta.

Završetkom ovog natječaja za 2019. godinu udruga Ars Septima je došla do određene prekretnice, te je pred sobom opet imala dileme koje je imala svih ovih godina; ili pokušati nastaviti s natječajem ili ugasiti natječaj. Ove godine pitanje gašenja natječaja je bilo posebno naglašeno, jer je glavni donator još prošle godine odustao od daljnjeg sufinanciranja natječaja. To je pred organizatore postavilo dodatnu odgovornost da pokušaju naći druge donatore. Pri tome treba istaći da Društvo hrvatskih filmskih redatelja nastavlja dodijeljivati sredstva udruzi, no ona su nedovoljna da bi se natječaj mogao sprovoditi. Očekujemo da će se uskoro u javnosti objaviti novi plan za ovaj scenaristički natječaj; naime postoji mogućnost da se natječaj proširi na sve zainteresirane scenariste, a ne samo na one koji do sada imaju najviše jedan realizirani scenarij za dugometražni igrani film. Pri tome će se ograničiti teme predloženih tekstova na one koje zagovaraju toleranciju, ljudska prava, te obiteljske i humane vrijednosti. Namjera je organizatora da i povisi vrijednost nagrade, te da je na taj način učini atraktivnijom. Detaljnije informacije se mogu očekivati uskoro.
 
 
 

Ars Septima, udruga za promicanje sedme umjetnosti © 2006-2019