ARHIVA

ARHIVA DOSADAŠNJIH POBJEDNIKA

2020.

“Sveta godina milosrđa”, Nikola Kuprešanin
obrazloženje

2019.

“Petlja”,
Franjo Janeš

obrazloženje

2018.

“Viktorija”,
Anita Čeko

obrazloženje

2017.

“Neprilagođen”,
Ivana Šimić Sedić

obrazloženje

2016.

“Razlika u godinama”,
Ana Feil

obrazloženje

2015.

“Spajanje”,
Hani Domazet i
Sanja Milardović

obrazloženje

2014.

“4REAL – kad
je rock bio mrtav”,
Stjepan Karabatić

obrazloženje

2013.

“Kako sam se oženio”, Vid Spindler
obrazloženje

2012.

“Slobodni mesari”, Branko Ružić
obrazloženje

2011.

“Raj na zemlji”,
Vivien Karlović

obrazloženje

2010.

Nagrada nije dodijeljena
obrazloženje

2009.

“Mi nismo odavde”, Zoran Zekanović
obrazloženje

2008.

“Ono što je bitno”,
Filip Peruzović

Obrazloženje

2007.

“F20”,
Hrvoje Sadarić

obrazloženje

2006.

“Zoo rat”,
Dražen Žarković

2005.

“Američki prevoditelj”,
Mile Rupčić

2004.

“Plaču li anđeli?”,
Iva Kapetanović (međunarodni pobjednik)

2003.

“Srce”,
Siniša Labrović

2002.

“Mrtvi uglovi”,
Aldo Tardozzi

REZULTAT NATJEČAJA ZA 2020.

Povjerenstvo udruge Ars Septima za izbor najboljeg scenarija na natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova koji promiču humane, društvene i obiteljske vrijednosti, te scenarije koji publici prenose pozitivnu poruku, u sastavu Ognjen Sviličić i Arsen Anton Ostojić izabralo je scenarij “SVETA GODINA MILOSRĐA” autora Nikole Kuprešanina za najbolji scenarij za 2020. godinu. Autoru pobjedničkog scenarija pripada i nagrada u iznosu od 20.000 kn.

U svom obrazloženju povjerenstvo navodi sljedeće: “Sveta godina milosrđa” bavi se aktualnom pričom o izbjeglicama na hrvatskoj granici sa Srbijom i njihovom doticaju s lokalnim stanovništvom. U centru radnje je mladi svećenik, i sam prognanik iz Domovinskog rata, koji je stjecanjem okolnosti, a protivno svojoj volji, prisiljen potajno udomiti u svom župnom dvoru izbjeglice iz Sirije. Najveća kvaliteta ovog teksta su autentični dijalozi i likovi, te se dobiva dojam kako autor jako dobro poznaje teren i mentalitet o kojem piše. Osim toga priča obiluje neočekivanim obratima koji uspijevaju zadržati pažnju čitatelja čitavo vrijeme.

Na natječaj je ove godine bilo prijavljeno 25 scenarija autora iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine. Povjerenstvo je imalo težak zadatak da izabere pobjednički scenarij, te se izbor najboljeg teksta odvijao u nekoliko faza. Povjerenstvo je iznimno zahvalno svima koji su prijavili svoje scenarije, te želi pohvaliti kvalitetu pristiglih radova.

Ovo je već 14. godina zaredom da se u organizaciji neprofitne udruge Ars Septima, i pod vodstvom Arsen Antona Ostojića provodi natječaj koji je do prošle godine prvenstveno bio namijenjen mladim i neafirmiranim scenaristima. Od ove godine natječaj je usmjeren na scenarije koji promiču humane, društvene i obiteljske vrijednosti te koji publici prenose pozitivnu poruku. Sljedeći natječaj bi se trebao objaviti tijekom proljeća 2021. godine; svi oni koji su se i sada prijavili imaju pravo se prijaviti i sljedeći put. Također, i prijašnji pobjednici natječaja Ars Septima imaju se pravo prijaviti, zbog novog formata natječaja.

Molimo vas da pratite naše mrežne stranice. Povjerenstvo svima želi uspjeha s njihovim scenarijima te podržava njihov trud, vrijeme i talent koji su uložili u pisanje svojih radova.

REZULTAT NATJEČAJA ZA 2019.

Povjerenstvo za izbor pobjedničkog scenarija odabralo je scenarij Franje Janeša PETLJA kao najbolji scenarij na ovogodišnjem natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova Ars Septima. Nagrađeni autor dobiva i novčanu nagradu u iznosu od 5.000,00 kuna.

U obrazloženju odluke član povjerenstva Arsen A. Ostojić između ostalog navodi:

Scenarij PETLJA iznimno vješto isprepliće nekoliko suvremenih dramskih radnji, pri tome stvarajući uvjerljive situacije i izgrađujući živopisne likove s kojima se čitatelj lako identificira. Dijalog je tečan i realističan, a dobro odmjereno trajanje i smjenjivanje scena omogućuje čitatelju da ni u jednim trenutku ne osjeti dosadu, već da ga zbivanja na papiru potiču na daljnje čitanje. Scenarij sadrži i određenu društvenu relevantnost, te se dotiče i naše nedavne prošlosti, što samo doprinosi ozbiljnosti teksta.

Završetkom ovog natječaja za 2019. godinu udruga Ars Septima je došla do određene prekretnice, te je pred sobom opet imala dileme koje je imala svih ovih godina; ili pokušati nastaviti s natječajem ili ugasiti natječaj. Ove godine pitanje gašenja natječaja je bilo posebno naglašeno, jer je glavni donator još prošle godine odustao od daljnjeg sufinanciranja natječaja. To je pred organizatore postavilo dodatnu odgovornost da pokušaju naći druge donatore. Pri tome treba istaći da Društvo hrvatskih filmskih redatelja nastavlja dodjeljivati sredstva udruzi, no ona su nedovoljna da bi se natječaj mogao sprovoditi. Očekujemo da će se uskoro u javnosti objaviti novi plan za ovaj scenaristički natječaj; naime postoji mogućnost da se natječaj proširi na sve zainteresirane scenariste, a ne samo na one koji do sada imaju najviše jedan realizirani scenarij za dugometražni igrani film. Pri tome će se ograničiti teme predloženih tekstova na one koje zagovaraju toleranciju, ljudska prava, te obiteljske i humane vrijednosti. Namjera je organizatora da i povisi vrijednost nagrade, te da je na taj način učini atraktivnijom. Detaljnije informacije se mogu očekivati uskoro.

REZULTAT NATJEČAJA ZA 2018.

Povjerenstvo za izbor pobjedničkog scenarija odabralo je scenarij Anite Čeko VIKTORIJA kao najbolji scenarij na ovogodišnjem natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova Ars Septima. Nagrađena autorica dobiva i novčanu nagradu u iznosu od 5.000,00 kuna.

U obrazloženju odluke povjerenstva, između ostalog se navodi:

Scenarij VIKTORIJA pruža doista upečatljiv uvid u život seksualno frustrirane sredovječne žene čija se dominantna majka iznenada ozbiljno razboli, ostavljajući nju samu u stanu. Likovi u scenariju su zanimljivi, dijalog je vrlo životan i realan, a situacije u kojoj se likovi nalaze su uvjerljive, premda nesvakidašnje. U tekstu je uspješno ocrtan Split kao mjesto zbivanja radnje, te mentalitet njegovih stanovnika, a dijalog pisan u dijalektu daje dodatnu autentičnost čitavoj priči.

Svaki put od sada, nakon završetka jednog natječaja, udruga Ars Septima se potrudila osigurati sredstava i za sljedeći natječaj. Tako ćemo dati sve od sebe i za natječaj koji bi trebao biti početkom 2019. godine. Kao i do sada, odluka o tom novom natječaju će biti donesena naknadno, ako se pokaže da su financijska sredstva osigurana. Sama činjenica da se natječaj za scenarije dugometražnih igranih filmova uspio održati i ove godine – već dvanaestu za redom – potvrđuje da je udruga uspjela u svojim naporima, te da se volonterski rad organizatora isplatio. Udruga je iznimno zahvalna Motion Picture Association of America, koja čitavo to vrijeme sufinancira ovaj natječaj, kao i Društvu hrvatskih filmskih redatelja tijekom zadnjih nekoliko godina, koji su prepoznali rad udruge i odobrili joj sredstva i za ovu godinu. Molimo javnost da nastavi pratiti naše web stranice gdje ćemo objaviti sve relevantne informacije, a naročito tijekom prosinca, kada bismo po planu, ako sve bude u redu, i ako sakupimo dovoljno sredstva, trebali objaviti natječaj za 2019. godinu. No, također, želimo upozoriti da je financijska situacija sada ozbiljnija nego ikada, te da sa sigurnošću ne možemo znati hoće li novog natječaja doista i biti.

REZULTAT NATJEČAJA ZA 2017.

Povjerenstvo za izbor pobjedničkog scenarija odabralo je scenarij Ivane Šimić Sedić NEPRILAGOĐEN kao najbolji scenarij na ovogodišnjem natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova Ars Septima. Nagrađena autorica dobiva i novčanu nagradu u iznosu od 5.000,00 kuna.

U obrazloženju odluke povjerenstva, između ostalog se navodi:

Scenarij NEPRILAGOĐEN kroz svoje likove daje presjek jedne generacije koja se nalazi u raskoraku između modela ponašanja svojih roditelja i novih izazova koje im život donosi. Kroz lik mladića bošnjačkog porijekla prikazuje dvojbe kroz koje prolaze neprilagođeni i drugačiji ljudi u našem društvu. Posebno valja istaknuti izuzetno originalnu i složenu ljubavnu priču koja ovom tekstu na kraju daje optimističan ton s pogledom u budućnost.

Kao i do sada, udruga Ars Septima će nastaviti raditi na osiguravanju sredstava i za sljedeći natječaj, onaj početkom 2018. godine. Također, kao i do sada, odluka o novom natječaju će biti donesena naknadno, ako se pokaže da su financijska sredstva osigurana. Sama činjenica da se natječaj za scenarije dugometražnih igranih filmova uspio održati i ove godine – već jedanaestu za redom – potvrđuje da je udruga uspjela u svojim naporima, te da se volonterski rad organizatora isplatio. Udruga je iznimno zahvalna Motion Picture Association of America, koja već desetak godina sufinancira ovaj natječaj, kao i Društvu hrvatskih filmskih redatelja tijekom zadnjih nekoliko godina, koji su prepoznali rad udruge i odobrili joj sredstva za 2017. godinu. Molimo javnost da nastavi pratiti naše web stranice gdje ćemo objaviti sve relevantne informacije, a naročito tijekom prosinca, kada bismo po planu, ako sve bude u redu, i ako sakupimo dovoljno sredstva, trebali objaviti natječaj za 2018. godinu.

REZULTAT NATJEČAJA ZA 2016.

Povjerenstvo za izbor pobjedničkog scenarija odabralo je scenarij Ane Feil RAZLIKA U GODINAMA kao najbolji scenarij na ovogodišnjem natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova Ars Septima. Nagrađena autorica dobiva i novčanu nagradu u iznosu od 5.000,00 kuna.

U obrazloženju odluke povjerenstva, između ostalog se navodi:

RAZLIKA U GODINAMA scenaristice Ane Feil je tekst koji iskreno i autentično obrađuje jednu intimnu vezu koja se odvija između mlađe djevojke i starijeg muškarca. Ova vrlo jednostavna priča ispričana je s mnogo detalja koji joj daju životnost i filmsku uvjerljivost. Suvremena i živa, ova priča ima veliki potencijal kao film koji se može realizirati s minimalnim sredstvima i zbog toga ovaj scenarij treba nagraditi i poduprijeti kao vrijedno ostvarenje autorice od koje možemo puno očekivati u budućnosti.

Kao i svih prijašnjih godina, udruga Ars Septima će nastaviti intenzivno raditi na osiguravanju financiranja ovog natječaja i za sljedeću, 2017. godinu, unatoč nepovoljnoj financijskoj situaciji. Sama činjenica da se natječaj za scenarije dugometražnih igranih filmova uspio održati i ove godine – već jubilarnu desetu za redom – potvrđuje da je udruga uspjela u svojim naporima. Udruga je zahvalna Motion Picture Association of America, kao i Društvu hrvatskih filmskih redatelja koji su prepoznali rad udruge i odobrili joj sredstva za 2016. godinu. Molimo javnost da nastavi pratiti naše web stranice gdje ćemo objaviti sve relevantne informacije, a naročito tijekom prosinca, kada bi po planu, ako sve bude u redu, i ako sakupimo dovoljno financijskih sredstva, trebali objaviti natječaj za 2017. godinu.

REZULTAT NATJEČAJA ZA 2015.

Povjerenstvo za izbor pobjedničkog scenarija odabralo je scenarij Hani Domazet i Sanje Milardović pod naslovom “SPAJANJE” kao najbolji scenarij na ovogodišnjem natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova Ars Septima. Nagrađene autorice dijele i nagradu u iznosu od 5.000,00 kuna.

U obrazloženju odluke povjerenstva, između ostalog se navodi:

Scenarij “SPAJANJE” mladih autorica Hani Domazet i Sanje Milardović pokazuje zavidan smisao za filmsko pripovijedanje priče, za kvalitetan razvoj likova, za zanimljive dramske situacije te nadasve za hrabar i primjeren izbor teme. Činjenica da su se njih dvije prihvatile rada na priči o somalijskom imigrantu koji pri pokušaju bijega u zapadnu Europu biva uhićen u Hrvatskoj pokazuje zrelost da se prihvate ozbiljnih tema i priča koje nisu iz njihove bliže okoline. Unatoč naizgled potpuno drugačijim svjetovima koje opisuju, autorice uspijevaju postići autentičnost i uvjerljivost.

Kao i uz obrazloženje dodjele nagrade za 2014. godinu, kada je udruga navela da će u ovim vremenima besparice dati sve od sebe da sačuva natječaj barem još jednu godinu, tako i sada udruga Ars Septima priopćava javnosti da intenzivno radi na osiguravanju daljnjeg financiranja, makar za još godinu dana. Održavanje ovogodišnjeg natječaja potvrđuje da je udruga uspjela ispuniti obećanje dano prošle godine. Dosadašnji razvoj događaja daje nam razloga za optimizam. Stoga molimo javnost da nastavi pratiti naše web stranice gdje ćemo objaviti sve relevantne informacije, a naročito tijekom prosinca, kada bi po planu, ako sve bude u redu, trebali objaviti natječaj za 2016. godinu.

REZULTAT NATJEČAJA ZA 2014.

Povjerenstvo za izbor scenarija odabralo je scenarij “4REAL – KAD JE ROCK BIO MRTAV” Stjepana Karabatića iz Trogira pobjedničkim scenarijem na ovogodišnjem natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova udruge Ars Septima. Nagrađenom autoru pripada i novčani iznos od 5.000,00 kuna.

U obrazloženju odluke Povjerenstva, između ostalog se navodi:

Tekst Stjepana Karabatića “4REAL – KAD JE ROCK BIO MRTAV” je duhovit i ležeran prikaz života jedne generacije koja unatoč svemu ne odustaje od svojih snova. To je priča o momcima koji imaju bend i žele uspjeti, te na vrlo originalan način pokušaju ostvariti svoj naum. Tekst je pisan s vrlo kratkim ali vrckavim dijalozima koji nas uvode u jedan svijet koji je često skriven u očima javnosti, a to je svijet mladih ljudi koji imaju underground bendove u okolini koja baš i nije sklona podržati takve projekte. Pomalo pomaknuti rakurs ovog teksta još više nam pruža uvid u taj svijet koji autor dobro poznaje. Očigledno je da je riječ o scenariju koji je dijelom pisan iz nekih osobnih iskustava, što se na tekstu osjeti i što je njegova najveća prednost i nedvojbena kvaliteta, uz sve njegove formalne nesavršenosti.

Uz obrazloženje dodjele nagrade za 2013 godinu, udruga je navela kako će u ovim vremenima financijske krize i stagnacije dati sve od sebe da sačuva natječaj barem još jednu godinu. Održavanje ovogodišnjeg natječaja potvrđuje da je udruga u tome i uspjela. Isti napor udruga će napraviti i za natječaj za 2015. godinu jer se pokazuje kako zanimanja za njega i dalje postoji. Stoga molimo javnost da prati naše web stranice gdje ćemo objaviti sve relevantne informacije.

REZULTAT NATJEČAJA ZA 2013.

Povjerenstvo za izbor scenarij odabralo je scenarij “KAKO SAM SE OŽENIO” Vida Spindlera iz Zagreba kao pobjednički scenarij na ovogodišnjem Natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova udruge Ars Septima. Nagrađenom autoru pripada i novčani iznos od 5,000.00 kuna.

U obrazloženju odluke Povjerenstva, između ostalog se navodi:

Scenarij “Kako sam se oženio” na duhovit i zanimljiv način iznosi nedoumice glavnog lika pred kojim je vjenčanje za koje smatra da je preuranjeno. Priča je dobro strukturirana, dok su obrati u priči neočekivani i uvjerljivi. Jednu od značajnijih kvaliteta ovog scenarija predstavljaju tečni dijalozi koji likovima i situacijama daju potrebnu dozu autentičnosti.

Ovo je bio sedmi natječaj koji se organizirao na nacionalnoj razini kroz udrugu Ars Septima, a već dvanaesti koji je u Hrvatskoj vodio redatelj Arsen A. Ostojić. U ovom trenutku udruga Ars Septima dogovara sredstva za provođenje novog natječaja, za 2014. godinu. U ovim vremenima financijske krize i stagnacije to nije nimalo jednostavno. Ipak, udruga će dati sve od sebe kako bi sačuvala ovaj natječaj, barem još jednu godinu, jer se ipak pokazao korisnim za mnoge mlade i neafirmirane autore. Kao i do sada, javnost će o raspisivanju novog natječaja biti pravovremeno obaviještena.

REZULTATI NATJEČAJA ZA 2012.

Povjerenstvo u sastavu Ognjen Sviličić i Arsen A. Ostojić izabralo je scenarij “SLOBODNI MESARI” Branka Ružića iz Splita kao pobjednički scenarij na ovogodišnjem Natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova udruge Ars Septima. Nagrađenom autoru pripada i novčani iznos od 5,000.00 kuna.

U obrazloženju odluke, između ostalog se navodi:

Scenarij “Slobodni mesari” na veoma dinamičan način slikovito obrađuje jednu žestoku i zanimljivu priču iz balkanskog podzemlja. Tekst ukazuje i na povezanost kriminala s visokom politikom i estradom, tako da na direktan način kritizira naše društvo i ukazuje na mračne strane poslijeratnih događaja. Bez obzira na didaktičku posvećenost društvenoj kritici ovaj scenarij do samog svog kraja ostaje zabavan, vješto se poigravajući filmskim vremenom u maniri punokrvnog žanrovskog trilera.

Ovo je bio šesti natječaj koji se organizirao na nacionalnoj razini, a već jedanaesti koji je u Hrvatskoj na volonterskoj osnovi vodio redatelj Arsen A. Ostojić. U ovom trenutku udruga Ars Septima nema osigurana sredstva za provođenje novog natječaja, za 2013. godinu. Hrvatski audiovizualni centar nije uvrstio ovaj natječaj u svoj godišnji Program komplementarnih djelatnosti, kao ni Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba, a na moguće donacije, u ovim vremenima krize, nije moguće računati. Udruga će dati sve od sebe kako bi sačuvala natječaj, koji se ipak pokazao korisnim za mnoge mlade i neafirmirane autore. Konačna odluka će se donijeti na jesen ove godine, kada će javnost, kao i do sada, o raspisivanju novog natječaja biti pravovremeno obaviještena.

REZULTATI NATJEČAJA ZA 2011.

Povjerenstvo u sastavu Ognjen Sviličić, Lukas Nola i Arsen A. Ostojić izabralo je scenarij “RAJ NA ZEMLJI” mlade autorice Vivien Karlović iz Rijeke kao pobjednički scenarij na ovogodišnjem Natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova udruge Ars Septima. Nagrađenoj autorici pripada i novčani iznos od 5,000.00 kuna.

U svom obrazloženju odluke, povjerenstvo navodi:

“Scenarij Vivien Karlović “Raj na zemlji” bavi se problemima netrpeljivosti i nerazumijevanja u maloj primorskoj sredini kroz jasno ispričanu priču o jednom nasilnom djelu, istrazi koja slijedi i ozbiljnim posljedicama koje čitav događaj ostavlja, kako na sudionike samog događaja, tako i na ostale mještane i goste koji su silom prilika uvučeni u njega. Autorica pokazuje neskriveni senzibilitet za ocrtavanje uvjerljivih i prepoznatljivih likova, kao i za stvaranje autentičnog, “malomišćanskog” ozračja. Pri tome autorica više daje naglasak na emocionalno proživljavanje likova i međuljudske odnose u toj maloj sredini nego na npr. tehnikalije istrage”.

Na natječaj je ove godine bilo prijavljeno 7 scenarija za dugometražne igrane filmove iz čitave Hrvatske. Do sada je to najmanji broj prijavljenih scenarija, premda se treba priznati da je većina scenarija bila zavidne kvalitete, profesionalno napisana i sa zanimljivim temama. Ovo je već pet godina kako se natječaj organizira na nacionalnoj razini, a čak deseta kako se natječaj sprovodi u Hrvatskoj, te dosadašnji uspjesi kao i vidljivi napredak u kvaliteti scenarija dokazuju potrebu da se nastavi pružati prilika mladim i neafirmiranim autorima koji žele pokazati svoje scenarističko umijeće.

Pobjednički scenarij iz 2008. godine “Ono što je bitno” autora Filipa Peruzovića je snimljen prošle godine u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, te je ove godine pozvan na Festival igranog filma u Puli. To smatramo značajnim uspjehom, naročito stoga što je za prepoznavanje kvaliteta tog scenarija i njegovu realizaciju presudna bila nagrada koju je dobio na natječaju.

U skladu s dosadašnjom praksom, udruga Ars Septima planira i krajem ove kalendarske godine objaviti novi natječaj za scenarije dugometražnih igranih filmova, i to za sljedeću, 2012. godinu. Ipak, konačna odluka će biti donesena naknadno, kada se sagleda cjelokupna financijska situacija. Nažalost, i udruga Ars Septima dijeli sudbinu mnogih u Hrvatskoj kojima se drastično smanjuju sponzorska sredstava. O novom natječaju javnost će, kao i do sada, biti pravovremeno obaviještena.

REZULTATI NATJEČAJA ZA 2010.

Povjerenstvo u sastavu Ognjen Sviličić, Lukas Nola i Arsen A. Ostojić, odlučilo je da se ove godine ne dodijeli nagrada za najbolji scenarij.

Kako ove godine ni jedan od prijavljenih scenarija nije u potpunosti zadovoljio kriterije članova povjerenstva, te kako ni jedan od scenarija nije na razini prošlogodišnjih pobjednika (npr. “F20”, “Ono što je bitno” ili “Mi nismo odavde”) povjerenstvo smatra da se glavna nagrada ne treba dodijeliti, a u cilju zadržavanja razine kvalitete koja se u dosadašnjim natječajima jasno pokazala. Međutim, povjerenstvo želi istaknuti sljedeća tri scenarija, za koje smatra da se ističu među ostalim tekstovima i da posjeduju nedvojbeni potencijal da prerastu u kvalitetne filmske scenarije:

“IZGUBLJENI” autorice Vivien Karlović
“TI SI MALA NADRAPALA” autora Tomislava Šestana
“ALAN” autora Stipe Karabatića

Članovi povjerenstva spremni su se naći s navedenim autorima te im pružiti dramaturške savjete i stručnu analizu njihovih tekstova. Premda dosadašnjih godina povjerenstvo to nije radilo – jer natječaj udruge Ars Septima nije zamišljen kao dramaturška radionica – u ovom slučaju povjerenstvo smatra kako ova vrsta pomoći može biti dragocjena tim autorima, a u cilju stvaranja što boljih scenarija.

Na natječaj je ove godine bilo prijavljeno samo 13 scenarija za dugometražne igrane filmove. Na određeni način recesija se pokazala i u ovom natječaju, smanjenim odazivom kao i nešto smanjenom kvalitetom prijavljenih radova. Ipak, udruga Ars Septima namjerava nastaviti s ovim natječajem za mlade i neafirmirane scenariste, jer se do sada pokazao jako uspješnim.

Važno je istaći kako je pobjednički scenarij iz 2008. godine “Ono što je bitno” autora Filipa Peruzovića snimljen početkom ove godine u produkciji Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba. U filmu glume mnogi poznati hrvatski glumci, među kojima su Ivica Vidović, Urša Raukar, Božidar Boban, Asja Jovanović, Vlatko Dulić, Slavko Juraga i ostali. Realizacija ovog filma je direktni rezultat činjenice da je nagrađen na ovom natječaju, što pokazuje kako je odluka povjerenstva prije dvije godine bila ispravna. To dodatno dokazuje i činjenica da će na ovogodišnjem 57. Festivalu igranog filma u Puli biti predstavljeni isječci iz filma u programu Filmovi u nastanku, i to u subotu, 24. srpnja u 10 sati u pulskom Kinu Valli. Taj program daje uvid u projekte koji se pripremaju za službenu konkurenciju festivala sljedeće godine.

Rezultati poput ovog daju poticaj organizatorima da nastave s natječajem, premda se teška financijska situacija u zemlji direktno reflektira i na financiranje ovog natječaja. Više informacija o novom natječaju, kao do sada, biti će objavljeno koncem ove kalendarske godine.

REZULTATI NATJEČAJA ZA 2009.

Povjerenstvo u sastavu Ognjen Sviličić, Lukas Nola i Arsen A. Ostojić izabralo je scenarij “MI NISMO ODAVDE” autora Zorana Zekanovića iz Zadra kao pobjednički scenarij na ovogodišnjem Natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova udruge Ars Septima. Nagrađenom autoru pripada i novčani iznos od 10,000.00 kuna.

U svom obrazloženju odluke, povjerenstvo navodi:

“Scenarij Zorana Zekanovića “Mi nismo odavde” se kroz klasičnu, linearnu priču o hrvatskim emigrantima bavi univerzalnim problemima ljudi izvan domovine, njihovim traženjem vlastitog identiteta i mjesta u suvremenom društvu. Autoru uspijeva vjerno oslikati dva suprotstavljena svijeta – jedan tuđine, a drugi domovine – i to na jednostavan, nenametljiv način. Posebne kvalitete ovog teksta vide se u iskrenosti pri oslikavanju likova i određenoj dozi poetičnosti koja se provlači kroz čitavu priču.”

Na natječaj je ove godine bilo prijavljeno 16 scenarija za dugometražne igrane filmove iz čitave Hrvatske. Dosadašnji uspješni natječaji, uključujući i ovogodišnji, dokazuju potrebu da se nastavi pružati prilika mladim i neafirmiranim autorima koji žele pokazati svoje scenarističko umijeće. Kako je ovo već treća godina da se natječaj organizira na nacionalnoj razini, već se mogu vidjeti i konkretni rezultati, prije svega u pristupu pisanju scenarija i njihovoj većoj razini profesionalnosti. Taj je napredak naročito vidljiv kod pojedinih autora koji su tijekom ovih godina redovito javljali na natječaj. Povjerenstvo također želi istaći kvalitetan izbor tema, jer je očigledno da se mladi i neafirmirani autori okreću svojoj svakodnevnici, te pripovijedaju priče koje se ili tiču njihove generacije ili našeg društva. Povjerenstvo želi potaknuti autore da se nastave baviti takvim temama, kao što želi ohrabriti sve one koji su se do sada prijavljivali da nastave s pisanjem i pošalju nove verzije svojih scenarija ili možda neke nove scenarije s kojima će biti zadovoljniji.

U skladu s dosadašnjim uspješnim rezultatima natječaja, udruga Ars Septima planira krajem ove kalendarske godine objaviti novi natječaj za scenarije dugometražnih igranih filmova, i to za sljedeću, 2010. godinu. O novom natječaju javnost će, kao i do sada, biti pravovremeno obaviještena.

REZULTATI NATJEČAJA ZA 2008.

Povjerenstvo u sastavu Zvonimir Berković, Ognjen Sviličić i Arsen A. Ostojić izabralo je scenarij “ONO ŠTO JE BITNO” autora Filipa Peruzovića iz Zagreba kao pobjednički scenarij na ovogodišnjem Natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova udruge Ars Septima. Nagrađenom autoru pripada i iznos od 10,000.00 kuna.

U svom obrazloženju odluke, povjerenstvo navodi: “Scenarij Filipa Peruzovića ‘Ono što je bitno’ ističe se među prijavljenim scenarijima svojom autentičnošću, uvjerljivim oslikavanjem likova i situacija iz naše svakodnevnice, te određenom toplinom koja izbija iz niza priča objedinjenih u jednu cjelinu. Autor napušta klasičnu strukturu scenarija za igrani film te beskompromisno sprovodi svoju ideju od početka od kraja. Scenarij također odlikuje nadasve jasan i sažet stil pisanja, vrsni dijalozi te sposobnost autora da uspješno oslika prividno nebitne stvari koje njegovim likovima postaju životne prekretnice.”

Za natječaj je ove godine bio prijavljen 21 scenarij za dugometražne igrane filmove iz čitave Hrvatske, kao i iz inozemstva. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog natječaja, i ovogodišnji je dokazao potrebu da se pruži prilika mladim i neafirmiranim autorima da pokažu svoje umijeće. Pobjednički scenarij “Ono što je bitno”, će biti preveden na engleski jezik, te će sudjelovati kao hrvatski predstavnik na Hartley-Merrill International Screenwriting Prize scenarističkom natječaju organiziranom u Los Angelesu. Pobjednici tog međunarodnog natječaja, u konkurenciji od dvadesetak zemalja, će biti objavljeni tijekom filmskog festivala u Cannesu u svibnju ove godine.

Namjera je udruge Ars Septima da opet krajem ove kalendarske godine objavi novi natječaj za scenarije dugometražnih igranih filmova za sljedeću, 2009. godinu. O novom natječaju javnost će, kao i do sada, biti pravovremeno obaviještena.

REZULTATI NATJEČAJA ZA 2007.

Povjerenstvo u sastavu Zvonimir Berković, Ante Tomić i Arsen A. Ostojić izabralo je scenarij “F20” autora Hrvoja Sadarića kao pobjednički scenarij na ovogodišnjem Natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova, te ga je nagradilo iznosom od 10,000.00 kuna.

U svom obrazloženju, povjerenstvo navodi: “U vješto napisanom scenariju ‘F20’ koji se događa u našoj poluurbanoj sredini i našem nesređenom vremenu, kada je teško prepoznati bilo čije ludilo, Hrvoje Sadarić uspijeva povezati svoj poseban način izlaganja priče sa stanjem duha glavnog junaka. Filmska radnja, vođena preciznom logikom, neosjetno prelazi iz svakodnevnosti i privida normalnosti od krvavog svršetka. Scenarij drži čitatelje u napetosti, jer se ni u jednom trenutku ne može predvidjeti sljedeći zaplet, a kamoli konačni rasplet.”

Na natječaj se prijavilo čak 50 dugometražnih filmskih scenarija, što nadilazi sva očekivanja organizatora. Stoga se ovogodišnji natječaj može smatrati više nego uspješnim, te se opravdava potreba za njegovim organiziranjem u Hrvatskoj, u cilju poticanja scenarističke umjetnosti kod mladih i neafirmiranih pisaca. Pobjednički scenarij “F20”, preveden na engleski jezik, sudjelovat će kao hrvatski predstavnik na Hartley-Merrill International Screenwriting Prize scenarističkom natječaju. Pobjednici tog međunarodnog natječaja, u konkurenciji od dvadesetak zemalja, biti će objavljeni tijekom filmskog festivala u Cannesu u svibnju ove godine.

Namjera je udruge Ars Septima da već krajem ove kalendarske godine objavi novi natječaj za scenarije dugometražnih igranih filmova za sljedeću, 2008. godinu. O novom natječaju javnost će biti pravovremeno obaviještena.

ArsSeptima